Turismul montan

Muntele a exercitat din totdeauna atractie pentru oameni, gratie maretiei si peisajelor sale,atractivitatii in tot cursul anului, oferind o paleta larga de modalitati de petrecere a vacantelor. In zilele noastre, mai mult ca oricand, pentru omul de pretutindeni, dar mai ales pentru cel care traieste in mediul urban, muntele reprezinta locul in care acesta se indreapta in orice anotimp al anului, in cautarea naturii.

In anumite zone montane un loc important in economia rurala il ocupa agroturismul montan. 

Zona montana in general se concentreaza printr-o mare concentrare de resurse turistice. Relieful, ca suport al tuturor componentelor mediului geografic, reprezinta in acelasi timp si suportul activitatilor turistice; de aceea, el este considerat principala componenta a potentialului turistic al unei zone.

Dezvoltarea turismului montan presupune existenta unui potential turistic care, prin atractivitatea sa, sa aiba menirea sa incite si sa asigure integrarea unei zone, regiuni cu vocatie turistica in circuitele turistice interne si interationale si care sa permita accesul.

In Romania, conditiile naturale deosebite alaturi de alti factori, au determinat dezvoltarea a trei statiuni- Poiana Brasov, Sinaia si Predeal. Pentru practicarea sporturilor de iarna, aceste statiuni dispun de o oferta satisfacatoare cerintelor turismului international.